Med Gjøvikregionen utvikling som initiativtaker, fikk en fullsatt sal i Bygg 5 i Raufoss Industripark en beskrivelse av regionens kraftsituasjon – en situasjon som krever ny nasjonal storskala kraftproduksjon. Alternativet er en nedbygging av dagens norske industri.
Dagens situasjon byr på utfordringer for regioner som Gjøvik, hvor kraftbehovet er kritisk for fortsatt vekst, både industrielt og for næringslivet ellers.
Øivind Hansebråten, adm. dir. Raufoss Industripark, peker på ambisjonen om å doble omsetningen for hele industriparken, et mål som er uoppnåelig uten en solid kraftinfrastruktur.
- For å realisere målet, trenger vi tilstrekkelig kraft og nettinfrastruktur, understreket Hansebråten, som poengterer forbindelsen mellom energitilgang og videre industriell utvikling i regionen.
Energieffektivisering
Raufoss Industripark har jobbet målbevisst med energieffektivisering, og har redusert strømforbruket fra 250 GWh til 150 GWh de siste 15 årene, samtidig som omsetningen er økt betydelig.
Det kan være et realistisk mål å bli en “pluss-park” på sikt, altså at man produserer mer enn man bruker, dersom man klarer å nyttiggjøre seg spillvarme fra produksjonen til bla. bygningsoppvarming utenfor industriparken.
Hovedutfordringer
For Raufoss Industripark, og Gjøvikregionen som helhet, er tilgangen på kvalifisert arbeidskraft, tilstrekkelig energi, utbedring av samferdselsinfrastruktur og forutsigbare rammevilkår, avgjørende for fremtidig vekst.
- Skal vi nå Norges mål om å bli et nullutslippssamfunn innen 2050, og kutte utslippene med 55%, må næringslivet og myndigheter jobbe sammen for å skape bærekraftige og effektive løsninger i energisektoren. Dette inkluderer økt satsing på fornybar energi som utbygging av mer fjernvarme, oppgradering av eksisterende og bygging av ny vannkraft, vindkraft og solenergi, sier Hansebråten.
For Raufoss Industripark er det nå avgjørende med tilgang på kraft for å iverksette planlagte byggeprosjekt i det nye Nordområdet som kan bidra med opptil 1 500 nye arbeidsplasser på Raufoss.
- Ved å se på alternative energiløsninger, samt styrke den politiske viljen til å investere i nødvendig infrastruktur, kan vi bidra til at Norge når sine forpliktende mål, et mål som per i dag virker svært langt unna med sine 4,7% så langt, avslutter Hansebråten.