| NO | EN
Publisert: 27.09.2022
Aktuelle saker Rekruttering
En overgang av de sjeldne

I rekrutteringsøyemed inviterer bedriftene i industriparken skoleklasser på omvisning. Målet er at flere skal få øynene opp for spennende og fremtidsrettede jobber. Og skulle det ikke fenge de unge og håpefulle, kan det være mamma tar jobben selv. 

 

Hege Østlien Stende gikk fra sykepleie til operatør i NAMMO 


Fra sykepleie til operatør i industrien

Etter å ha jobbet som sykepleier i helsesektoren i over tjue år, var Hege Østlien Stende klar for noe nytt. – Det var en prosess som hadde gått i bakhodet en stund, jeg var litt lei. Så våknet jeg en morgen og bare sa til meg selv at tida som sykepleier nå er slutt.

 Foranledningen var et besøk i Raufoss-industrien i forbindelse med sønnens skolevalg for videregående. Det skulle vise seg at Hege ble langt mer interessert i det som skjedde enn junior.

 - Jeg ble utrolig fascinert og veldig overrasket. Jobbene så spennende ut og det appellerte til meg. Så dukket det opp en artikkel i avisa med Trude, som oppfordret damer til å søke mot industrien. Det satte i gang en prosess.

Nevnte Trude Øvstetun var ikke hvem som helst. Foruten å være Operation Manager i Benteler, var de to damene også tidligere klassevenninner fra barneårene på Brubakken skole. Hege tok kontakt, fikk mer informasjon om hva en jobb i industrien innebærer, og ikke minst, hjelp med en åpen søknad.

 Uvanlig bakgrunn
Og søknaden gikk hele veien. I intervjuet møter hun nok en venninne fra skolebenken, nemlig Anette Sandvik. Anette jobber som arbeidsleder i en av Nammo sine OPE (Operation Production Eksplosiv) med ansvaret for en avdeling med 24 personer. Det å rekruttere kvinner har vært et ønske, selv om avdelingen i dag har en tilnærmet 50-50 fordeling mellom kjønnene.

 - Det er ikke mange sykepleiere i søknadsbunkene så det er klart jeg ble litt overrasket, og at det i tillegg var Hege som hadde søkt. Det var jo litt komisk, humrer Sandvik. – Og så må det påpekes at Hege ikke fikk jobb fordi vi hoppa paradis på skolen, det er fordi hun har kvaliteter som vi ser etter.

- Arbeidet hos oss er linjebasert og teknisk produksjonsarbeid med roboter. Med Heges bakgrunn evner du å ha mange baller i lufta, samtidig som du bevarer roen. Du ser hva som trengs. Så er det klart at mange år som sykepleier gir deg evnen til å omgås folk, det er ingen hemsko, poengterer Sandvik. 

 

Hege Østlien Stende og Anette Sandvik møtes igjen etter åra på Brubakken Skole

Har det klikka?
- Jeg skal ikke legge skjul på at enkelte ble svært forundret over valget mitt, sier Hege.

- Andre syntes at jeg var tøff. Å bytte jobb gikk veldig greit, men det å bryte relasjonene med mange du har jobbet med i lang tid var det verste. Det ble noen tårer, men har ikke angret en dag.

Og tilværelsen som «moden fersking» har ikke vært noen utfordring.

- Det var rett og slett godt å være fersk på jobb, og uten noen forventninger. Måten jeg har blitt tatt imot på er spesiell. Her er det en kultur som preges av åpenhet og godt planlagt opplæring. Man blir raskt satt inn i prosessene og forklart helheten. Her har faktisk helsesektoren litt å lære i det å involvere de ansatte i totalleveransen.

Oppfordrer til modige valg
Sandvik understreker at dagens industri både er mer åpen og inkluderende enn da hun selv startet en del år tilbake, mye har skjedd de siste åra. Sakte, men sikkert blir det gradvis flere kvinner i søknadsbunkene, men at utviklingen gjerne måtte gå enda raskere. Med fagprøve og papirene på plass, kommer man heller ikke dårlig ut økonomisk, og det er ordna forhold.

- Vi må vel nesten si at vi oppfordrer flere damer til å ta modige valg, eller i hvert fall vurdere litt mer utradisjonelt, avslutter begge.

Raufoss Industripark er med i kampen om batterifabrikk
Joint Battery Initiative
Raufoss Industripark tilbyr lærlingplasser
Kompetanseutvikling for næringslivet
Rustet for fremtiden
Kongsberg Automotive
Benteler
Raufoss – «The Industrial Community»
Industribyen Raufoss
Raufoss 2040
Helsesmie AS
Katapulten
Isiflo
Selecta
OFII
Fagskolen
NCE Raufoss
Læringsfabrikken
Raufoss Industripark er videre med i kampen om batterifabrikk
Videre med i kampen
SINTEF Manufacturing
Delingskultur
Studieløp for industrien
Fremtidens Hasvalsætra i 3D
Krysser fingrene for Innlandet
Med kraft fra Rødfossen kommer et ansvar
Kontinuerlig utvikling
Jubileum Raufoss Industripark
Nordic Additive Manufacturing
Rehabilitering Bygg 1
Innovasjon på tvers
Industridagene
Næringsminister ønsker lagspill
Multisped i Europa
Kongsberg Automotive Couplings
46% produktivitetsvekst
Ny Rv 4
Kruttsterke damer
Wangen
CFO / forvaltningssjef
Utvikling av talentene
Katapultordningen
Raufoss Technology
Würth
Testsenter på Raufoss
Aluminium - fremtidens metall
Raufoss fotball og det industrielle fellesskapet
Veggmaleri
Kvinnene i industrien
Kreativitet og rekruttering i industrien
Utbygging av parken
Ny forvaltningssjef
Innovasjonsprosjekter
Rekruttering
Bærekraft innen kompositt
Industridagene Innlandet
Industrikonferansen
Makspris på strøm
KA om videre vekst
Grobi AS
Nordområdet
Toma Facility
Kvinnelig rekruttering
Design-manager i industrien