| NO | EN
Publisert: 25.06.2021
Aktuelle saker Krysser fingrene for Innlandet
Krysser fingrene for Innlandet

Teknisk Ukeblad med stor batterisak fra Raufoss:

I desember 2020 inviterte Hydro, Equinor og Panasonic hele Norge til å komme med forslag til steder å etablere en mulig fabrikk som blant annet skal levere batterier til europeiske elbiler. Over 100 forslag kom inn, og utvalget ble først silt ned til rundt 20. To av disse – Hasvalsætra og Bjugstadmarka – ligger i Gjøvik/Raufoss-området. Nå er sommeren her, og rundt om i landet venter ordførere, næringslivsledere og andre teknologi-interesserte på å få vite hvilke tre områder som er med videre i konkurransen. 

 

Slik kan et tenkt anlegg på Hasvalsætra se ut i skissene til Rambøll
 Anita Hager og Sølvar Flatmo ved Intek Engineering

Sølvar Flatmo ved Intek Engineering snakker varmt om Innlandet og Raufoss som fabrikklokasjon, og fremhever den store teknologiklynga konsentrert rundt industriparken, hvor flere allerede eksporterer til europeiske bilprodusenter. «Benteler selger aluminiumsprodukter, Kongsberg Automotive leverer koblinger, mens Neuman Aluminium produserer chassiskomponenter – for å nevne noen». Og Flatmos selskap har automatisert mange av selskapenes produksjonslinjer. Intek var i 2019 nominert til Norwegian Tech Award for batterifabrikker i Trondheim og Bergen. «En batterifabrikk vil være en naturlig utvidelse av industrien i området», mener Flatmo. «Vi er stolte av å være fra Innlandet. Men vi tror også at det er her en slik fabrikk har størst sjanse for å lykkes», sier han.  

 

 Øivind Hansebråten - Adm. dir Raufoss Industripark

Øivind Hansebråten, administrerende direktør i Raufoss Industripark, representerer Gjøvikregionens bidrag i konkurransen. Det er etablert et godt samarbeid mellom bla. industriparken, regionens kommuner, NTNU Gjøvik, Sintef Manufacturing og Intek Engineering om denne prosessen. Hansebråten forteller at de har vært invitert på Teams-møte med arbeidsgruppa i Hydro/Equinor/Panasonic hvor de fikk mange spørsmål om lokasjonene, og er naturligvis svært spent på hva selskapene bestemmer seg for. 

«Vi synes vi har levert et knakende godt tilbud. Vi har et meget kompetent industrimiljø med lang erfaring fra å levere til bilindustrien, tilfredsstiller JBI sin kravspesifikasjon, har god tilgang på kompetent arbeidskraft og har allerede utarbeidet et planprogram for å gjennomføre en rask reguleringsprosess sammen med JBI», sier Hansebråten til TU.

 

Les hele artikkelen om batterifabrikk på Raufoss hos TU her

Se hvordan området Hasvalsætra kan bli med ny fabrikk her.