| NO | EN
Aktuelle saker Kongsberg Automotive
Kongsberg Automotive Raufoss

To luftrør og en kobling er overførbar kompetanse til nær sagt alle relevante bransjer, og slik skal Kongsberg Automotive Raufoss Couplings doble dagens omsetning i tiden som kommer.

«Vi kan messing fra vår ammunisjonshistorie, vi kan sprøytestøping, og vi kan montering av koblinger. I alle applikasjoner i verden hvor man trenger å koble to slanger – være seg luft, vann, olje eller andre væsker – finnes det et potensiale. Derfor sier jeg at sky is the limit, og at Kongsberg Automotive Raufoss Couplings har et enormt potensial i årene som kommer. Vi skal vokse!».

 

Ansatt på Kongsberg Automotive Raufoss

 

Ordene tilhører Drilon Hulaj som er fabrikksjef i Kongsberg Automotive på Raufoss, med ansvar for 230 ansatte og 600 millioner kroner i salgsinntekter. Svensken tok med seg kone og barn, og er nå inne i sitt tredje år som fabrikksjef på Raufoss som produserer   bremserørskoblinger til lastebil- og trailerindustrien. Med teknisk utdannelse og bakgrunn fra svensk industri hos bla. Volvo og Thule, har den ambisiøse svensken jobbet med alle sider av industrifaget, fra teknisk, operasjonelt, engineering og nå ledelse.

En dobling av omsetningen
I KA’s forretningsenhet Couplings foregår et offensivt investeringsløp for å tilpasse seg mulighetsrommet i nye markeder. Selskapet har nylig investert 150 millioner i ny og oppgradert maskinpark på Raufoss. Konsernet og forretningsenheten ser store muligheter innenfor andre bransjer basert på kompetansen man besitter innenfor rør, ventiler og koblinger. Dette er markeder med en størrelse som ikke står noe tilbake for det eksisterende, og de første avtalene er allerede på plass.

 

To ansatte på Kongsberg Automotive Raufoss

 

I dag finner vi Kongsberg Automotives koblinger - Raufoss Couplings - på en stor del lastebiler og trailere, fremfor alt i Europa. Konsernet og forretningsenheten har en ambisiøs vekstplan med hele verden som det endelige målet. Produktet er unike koblinger som binder sammen infrastrukturen til bremsesystemet på lastebiler og trailere. Rent konkret er en lastebils bremsesystem basert på pneumatikk – trykkluft. For å kunne transportere denne luften raskt og tett kreves det kvalitetskoblinger som sørger for dette. En dobling av dagens omsetning på få år er realistisk, men for å nå målet trengs mer kapital, og enda mer automasjon og forbedrede produksjonsprosesser.

 

Full brems
Over natten forsvant store deler av inntektene i Kongsberg Automotive Raufoss. Fra å love «all time high» i starten av 2020, ble det som hos mange andre, fire stive hjul og full stans med korona i mars. «Vi hadde skikkelig trua på 2020, så gikk sikringa. At det kunne gå så fort er ufattelig, kunden sa plutselig bare stopp. Full permittering over hele fjøla, ingen ble spart, og daglig satt vi med oppdaterte prognoser for å prøve å forstå det umulige», sier Hulaj. Andre kvartal var helt stille, det samme var sommeren, deretter kom det små bevegelse. Og så kom høsten og september - full trøkk og alle mann til pumpene! «Faktisk kom vi gjennom denne perioden uten store tap. Da tenkte jeg at om vi klarer å ri av denne stormen så skal vi jaggu lykkes med hva som helst», sier en oppglødd svenske.
 

Maskin på Kongsberg Automotive Raufoss

 

Full gass
Produksjonsvolumet har holdt seg på et stabilt nivå og forretningsenhet  Raufoss Couplings ser nå behov for ytterligere ansettelser i 2021 etter at hele bemanningen er hentet inn igjen. Forberedelsene for en satsning på andre segment, og ytterligere forbedringer krever flere folk og maskiner. «Hvert andre sekund kommer det ut en ferdig del fra produksjonslinja vår, men vi må bli enda raskere og enda bedre, de andre kommer etter og vil ta oss igjen. Vi må ned i tid - alltid», sier Hulaj.

 

----------------------------------------------------------
Fakta om Kongsberg Automotive Raufoss
• Kongsberg Automotive Raufoss har siden 2004 vært en del av Kongsberg Automotive etter oppløsningen av Raufoss ASA.
• Kongsberg Automotive tilbyr produkter i verdensklasse til den globale bilindustrien.
• Har ca 11.000 ansatte i 19 land og 25 produksjonsanlegg over hele verden.
• KA Raufoss har ca. 250 ansatte. 230 relatert til produksjon. I tillegg sitter deler av utvikling, salg og ledelse på Raufoss som tilhører forretningsenheten Couplings.
• KA Raufoss inngår i Kongsberg Automotive AS  (legal enhet) som omfatter Raufoss, Hvittingfoss og Kongsberg.
• Forretningsenheten Couplings har totalt 400 ansatte i 11 land og 7 produksjons/ distribusjonslokasjoner over hele verden.
• Mer informasjon på www.kongsbergautomotive.com

 

Relaterte artikler

Kongsberg Automotive Raufoss