Raufoss Industripark er ikke kun det ypperste av teknologi og helautomatiserte løsninger. Til tross for maskiner trengs flere hender i industrien, og man går utradisjonelt til verks for å skape nye industriarbeidere.
Jobb- og rekrutteringssenter
La det være sagt, overskriften sies med et smil, men hos Isiflo skjer det spennende ting som gir håp for de som har stått utenfor arbeidslivet lenge. Ledet av tidligere ordfører i Vestre Toten, Stian Olafsen, har senteret blitt en viktig ressurs.
- Her jobber vi rett og slett med å hjelpe folk tilbake i arbeid. Enten de havner i industribedrifter på Raufoss eller andre steder. Her lærer de å jobbe, forteller Olafsen.
Det er ikke bare å få folk raskest mulig ut i jobb som gjelder, men å trene på å stå i jobb og bli varig i jobb.
Olafsens nye jobb er mangfoldig, og han presiserer at han har tatt over stafettpinnen fra dyktige folk som har lagt grunnlaget.
- Jeg skriver kontrakter, kartlegger deltakerne og følger dem opp sammen med arbeidslederne. Vi tester arbeidsevne og vurderer om industri er noe for dem. Det handler om å lære arbeidslivets regler, komme tidsnok, gjøre pliktene sine og ta ansvar.
Svingdør ut i arbeid
Hver uke har Isiflo rundt 60 deltakere, og fem ansatte som jobber tett med dem. Lønnsslippen kommer fra NAV Vestre Toten, men det står Isiflo på drakta.
- Vi er tre arbeidsledere, Linn Merete med sosialfaglig bakgrunn og meg. Hun følger opp alle under 30 år som trenger ekstra støtte. Vårt mål er at de raskt skal lære å jobbe og komme seg inn i systemet og videre ut i bedriftene.
Det har vist seg at senteret har en formel som fungerer.
- De fleste deltakerne blir gode arbeidere. For noen er språk et problem, men vi får jevnt og trutt folk ut i arbeid. Så langt har alle fortsatt i samme jobb og fått gode skussmål, sier Olafsen stolt.
Nytt prosjekt
Nye prosjekt er på gang. Fra staten har man mottatt midler til et prosjekt som skal tilby kurs på ulike språk for nyankomne flyktninger. Målet er å gjøre språket mer yrkesrettet og at de raskere kommer ut i jobb med alle positive ringvirkninger det har. Arbeidet er et samarbeid mellom Vestre Toten kommune, Voksenopplæringen, Læringsfabrikken og senteret, og man vil få deltakere fra hele regionen.
Bakgrunnen
Jobb- og rekrutteringssenteret startet med at Isiflo i sin tid meldte seg frivillig da de både hadde lokaler og arbeidsoppgaver som passet til formålet.
- Ved å trekke NAVs portefølje inn i et fabrikklokale, får deltakerne en virkelighetsnær erfaring. Alle deltakerne har ytelse fra NAV, og målet er at de raskt skal få en ordinær inntekt, forklarer Olafsen.
Siden oppstarten for 10 år siden, har rundt 900 deltakere vært innom senteret, og av disse har rundt halvparten fått fast jobb.
Suksessen har vært tydelig og bare siden april er rundt 20 deltakere ute i jobb. Enten i industrien eller i samarbeid med andre relevante bedrifter som vaskeri og kjøkken på Bøverbru eller Alutech på Østre Toten.
En ny rolle
Den tidligere ordføreren savner ikke kjedet og klubba, han er fornøyd med overgangen til senterlederrollen og at han ikke lenger får telefonene om veier som burde vært brøyta.
Men hvorfor akkurat denne jobben?
- Industrien har gitt meg mange muligheter, og jeg ønsket å bidra til at andre også skulle få den samme muligheten.
- Erfaringene fra ordførerrollen, nettverket og ledererfaringen har vært kjekt. Jeg kjenner jo regionen og næringslivet godt, og målet er å utvide prosjektet til hele regionen, avslutter Olafsen.
Jobb- og rekrutteringssenteret i regi av NAV Vestre Toten og Isiflo, er et bevis på at man med støtte og veiledning kan finne sin plass i arbeidslivet. Senteret gir folk en sjanse, og med dyktige veiledere er det faktisk mulig å skape en fremtid med en lønnslipp med eget navn på.