| NO | EN
Publisert: 23.05.2024
Aktuelle saker «Bærekraftig planet»
«Bærekraftig planet»

Raufoss Industripark skal ta sitt ansvar for en bærekraftig industripark. Det jobbes løpende med å øke produksjon av fornybare energikilder, og det investeres betydelig i spare- og effektiviseringstiltak. Nå involveres også leietakerne i arbeidet, og ambisjonene er høye!
 
Med fokus på en bærekraftig utvikling, ønsker industriparken å være en modell for hvordan større industriområder kan jobbe for bla. å redusere bruken av fossile brensler, samt tiltak for gjenvinning og økt produksjon av fornybar energi, gjennom oppgradering av eksisterende og ny infrastruktur.


Bedriftene i industriparken er selv med å sette ambisiøse mål for bærekraftsarbeidet. 


Et samarbeid
Med seg i arbeidet har man byrået Ideas + Action Agency som bistår med å utarbeide egne ambisiøse klimamål sammen med leietakere som skal ta sin del av ansvaret. Løsningen er å gjøre ting sammen og ikke hver for seg.
 
- Samarbeid og gjennomtenkte tiltak er avgjørende for å nå ambisiøse klimamål. Dessverre står svært mange selskap i fare for å bryte sine klimaløfter fordi det svikter på denne fronten. Men det finnes også mange forbilledlige eksempler vi kan lære av, sier Henning Andersen og Hilde Rasch som driver Ideas + Action Agency.


 - Mange bare kopierer målene fra Paris-avtalen eller fra Norges klimaavtale med EU. Alle skal redusere CO2- utslippene sine med 55% innen 2030, men få har utredet konsekvensene av en slik målsetning slik som Raufoss Industripark nå gjør, sier Andersen.
 

Hilde Rasch og Henning Andersen driver byrået Ideas + Action Agency.


En klimanøytral industripark

Utgangspunktet er Paris-avtalens visjon om en utslippsfri verden - eller klimanøytral - i 2050. En ambisjon ingen seriøse aktører bestrider i dag. Dog er veien frem til målet krevende.
 

Andersen og Rasch avdekker nå selskapenes egne ambisjoner og setter det sammen i en målbar helhet. Tiltakene som innføres skal kunne dokumenteres.

 - Det er viktig å få innspill og mulighet til å påvirke prosessen. Klimaarbeid må forankres i virkelighet, hvis ikke blir det bare et irritasjonsmoment som folk ignorerer, sier Andersen.
 
Tanken bak prosjektet er å utvikle mål og tiltak som er unike og forpliktende for parken og leietakerne. Utslipp, kollektivløsninger, fornybar energiproduksjon og effektivisering, energimerking, reduksjon av fossile brensler, gjenbruk og gjenvinningsgrad er noe av innholdet. Alle tar sitt ansvar, men det kan også være mer effektivt å samles om de store tiltakene.
 


Høyt nivå
Det er et privilegium for oss å jobbe med så mange dyktige folk. Vi oppdaget med en gang at nivået blant bedriftene i parken er høyt, noe som kanskje er naturlig når de fleste hevder seg internasjonalt år etter år, sier Rasch som nå har blitt godt kjent med bedriftene.
 
Selve prosjektet og innholdet skal lanseres for omverdenen under Industridagen i oktober.
 
- Vi synes prosjektet begynner å ta form. Det er jo regel nummer én: Hvis det er vilje, så finnes en vei. En industripark er på mange måter som en verden i miniatyr. Derfor tror vi også at en industripark som samarbeider om å nå klimamål kan få mye positiv oppmerksomhet, avslutter Andersen og Rasch.


For Øivind Hansebråten og Beate Paulsrud i Raufoss Industripark, er arbeidet med bærekraft strategisk viktig for å kunne tilby fasilitetene som internasjonale industriaktører etterspør.


Strategisk viktig - og riktig
Raufoss Industripark har ikke vært en sinke, de siste årene er det investert betydelig allerede.
 
- For våre leietakere er forpliktelsene i Paris-avtalen førende, dette er et arbeid som heldigvis tvinger seg frem om man skal være en leverandør i fremtiden – for oss som utleier og de som produsenter internasjonalt, sier adm. dir. Øivind Hansebråten.

 
- Vi er ingen versting. Målt mot eksportinntekter og bruk av eksempelvis kraft, skal man lete lenge etter mer effektive aktører enn oss. Vi vet vi legger hodet på blokka nå, og det er mulig vi kommer til å feile litt i prosessen, men for oss er denne ambisjonen oppriktig, og vi oppfatter det samme hos bedriftene.
 

- Hilde og Henning hadde en god idé og høy kompetanse på området, derfor fant vi sammen i arbeidet. Det jobbes nå godt og vi gleder oss til å lansere innholdet til høsten, avslutter Hansebråten.

Bygger nytt administrasjonsbygg for Nammo
Alder har ingenting å si
Leverandørdager i Bygning 5
Samarbeidsbedrift for bedrifter i og utenfor parken
Ny forretningsutvikler
Støtter ambisiøse klimamål for 2035
Ikke kødd med EØS-avtalen
Hyggelig at vi blir lagt merke til og omtalt
Et spennende karrierevalg