flags
 

Nammo AS

nammoNammo er en høyteknologisk bedrift innen forsvar og romfartsprodukter. Bedriften er spesialisert innen design, utvikling, testing og produksjon av ammunisjon og rakettmotorer. Konsernet er også verdensledende innenfor miljøvennlig demilitarisering av ammunisjon.

Nammo har i dag omkring 2100 ansatte, og av dem arbeider ca. 700 i Norge. Konsernet er etablert i 12 land. Den årlige omsetning ligger på ca 3.4 MRD NOK.

Brenner opp 100 millioner kroner og tre års arbeid på et halvt sekund

Blant mange høyteknologiske produkter leverer vi 20 rakett-motorer til hver oppskytning av Ariane 5 raketten, det Europeiske romfartsprogrammet (ESA) som setter ut sivile satellitter i verdensrommet. I tillegg utvikler og produserer vi drivstoffet som får rakettmotorene til å virke. Det vi driver med på NAMMO er høyteknologi i ordets rette forstand. Nils er en av fem doktorer som jobber med utvikling og design av rakettmotorer på Raufoss. Selv fikk han Doktor Ingeniørtittelen gjennom sin avhandling om fremdriftssystemer for romfly.

Den handler om aerodynamikk og strømningsteknikk, forklarer han. Utviklingsprogram av rakettmotorer kan vare i inntil tre år og koster opptil 100 millioner kroner. Den minste rakettmotoren de leverer har en skyvekraft på sju tonn og virker i et halvt sekund. De største kan flytte et titalls tonn, men de virker i over to minutter. Samtidig behøver det ikke å være noen sammenheng mellom skyvekraft og virketid. Her er kundens behov avgjørende.

- Først og fremst handler dette om å selge produktene. Derfor er presisjon i utviklingsarbeidet essensielt, spesielt med tanke på kostnadene. Tro meg, dette er virkelig drømmejobben for ingeniører. Selv bodde jeg i Trondheim og var innstilt på at det var hjembyen. Men da jeg fikk muligheten til å jobbe på NAMMO nølte jeg ikke et sekund med å flytte tilbake til Gjøvik. Vi har til stadighet behov for velutdannede ingeniører, så interesserte bør nok lukte litt på hva vi driver med, oppfordrer Kubberud.

 
 

 

nilsNils Kubberud,
Utviklingsingeniør
Ansatt i NAMMO siden 1997


Adresse: Postboks 142
Poststed: NO-2831 Raufoss
Telefon: +47 61 15 36 00
Fax: +47 61 15 36 20
E-mail: info@nammo.com
Www: http://www.nammo.com
Org.nummer: 979 984 731

Produksjonsbedrifter

Benteler
Hydal Aluminium Profiler
Kongsberg Automotive
Nammo AS
Plastal
Profillakkering AS
Hexagon Ragasco
Hexagon Raufoss
DolphiTech
Raufoss Offshore
Raufoss Technology
Raufoss Water & Gas
TotAl-gruppen
VP Metall AS

Se video om Nammo

bd